Bílkoviny jsou stavebním materiálem pro naše tělo.Jsou tvořeny z 23 aminokyselin, z toho 9 si naše tělo nedokáže samo vyrobit (esenciální aminokyseliny) a je třeba je dodávat ve stravě.Bílkoviny jsou pro život nepostradatelné.Jsou totiž základním stavebním kamenem prakticky všeho, co se v těle vyskytuje.Od enzymů,přes mezibuněčnou tekutinu, až po opěrný a pohybový systém(tedy především svaly, ty jsou v podstatě prakticky samá bílkovina).Bílkoviny se neukládají do zásoby, proto je potřeba je pravidelně dodávat tělu ve stravě.
Bílkoviny po svém rozložení poskytují 4kcal z 1 gramu.Neměly by však sloužit jako primární zdroj energie – tím jsou sacharidy a tuky.V krizových situacích (mimo jiné při nezdravém hubnutí) však velice často poskytují bílkoviny nezbytné kalorie pro chod těla. Konzumace bílkovin nastartuje metabolizmus, tělo má vyšší spotřebu energie)kalorií) v klidu.Mají dlouhodobý sytící efekt, není po nich brzy hlad.Zpomalují rychlost vstřebávání sacharidů-snižují glykemický index jídla.
Výhodou živočišných bílkovin je, že obsahují i esenciální aminokyseliny, tedy ty, které si naše tělo nedokáže vyrobit.Při jejich náročném štěpení se však organizmus vyčerpává a vzniká mnoho odpadních látek.Čili pokud konzumujeme mnoho živočišných bílkovin dochází k přetížení trávicího systému, což často vede k jeho poruchám.Prvními příznaky jsou zácpa či průjem.Dalším projevem je úbytek vápníku, hořčíku, zinku a vitamínů skupiny B.Současně vzniká látka zvaná Anuloid, která se ukládá ve tkáních a vede k jejich postupné degeneraci.Příliš mnoho živočišných bílkovin ve stravě vede ke vzniku žlučníkových a ledvinových kamenů a k odvápnění kostí.Další obrovskou nevýhodou je , že potraviny obsahující živočišné bílkoviny obsahují zároveň velké množství tuku.S každým gramem proteinu v mase sníme zároveň 1,2 gramu tuků!!!
Když už, tak : libové maso, drůbež bez kůže,ryby,králík,šunka,zvěřina,vejce,bílky,netučné sýry,tvaroh Maximálně však 30% denního příjmu bílkovin
Výhodou rostlinných bílkovin je, že jsou pro tělo lehce stravitelné a při jejich štěpení nevzniká skoro žádný odpad.rostlinné bílkoviny jsou nadále téměř bez tuků a navíc s nimi organizmus dostává i celou řadu vitamínů,minerálů a vlákniny.konzumace rostlinných bílkovin nám však nepokryje potřebu esenciálních aminokyselin, což by byl celkem problém!Jediným východiskem z této prekérní situace je konzumace sóji a sójových výrobků.
Pokud chceme všech těchto výhod využít, je důležité dodávat tělu sojový protein DENNĚ, protože například k rozkladu tenistčinu dojde během 24 hodin!
Vhodný zdroj :sójové boby a sójové výrobky(kostky,dr´t,plátky,boby,tofu)rostlinná masa….
doporučená denní dávka u dospělého člověka : min 1g/kg váhy
sportovec 1,5-3g/kg váhy
při redukci nadváhy je nutné přijímat bílkoviny ve větším množství
bílkoviny by měly být zastoupeny v každém jídle v průběhu celého dne.Jedině takto uchráníme v redukčním procesu svalovinu před jejím úbytkem.Pro stanovení optimálního množství bílkovin je potřeba zohlednit hmotnost aktivní svalové hmoty,věk, pohlaví,množství fyzické aktivity,příjem ostatních živin.
Při redukci nadváhy je tělu třeba denně dodat cca 70-150g bílkovin v poměru 30%živočišných a 70%rostlinných-přesné množství vám stanoví váš poradce!